Crònica de la jornada: Presentació concurs d’idees per a Vallcarca (13-12-16)

Com ja sabeu l’AFA del Montseny està implicada i participa activament en la millora els barris del Coll i Vallcarca, en tots els sentits. En aquest cas va participar en la “Jornada oberta al veïnat de presentació del concurs d’idees per a Vallcarca” organitzat per l’Ajuntament, com a representant de 5 AMPAs/AFAs d’escoles del barri. El nostre Albert Peña va dirigir unes paraules a tots els assistents per a apuntar les nostres inquietuds i propostes.
Creiem que és molt important que tots estiguem assebentats del que està passant perquè s’està treballant en el futur d’aquests barris.
 
Crònica de la Jornada:
 
La presentació del concurs d’idees d’ahir (13-12-2016) va anar bé. Auditori ple i força expectació. Es va confirmar que la representativitat a la taula és si més no, discutible. Hi ha molts veïns que desconeixen totalment els temes que s’estan treballant. D’aquí la importància de que vagin a la trobada de la plataforma veïnal de demà dijous (15-12-2016), deixin els seus correus i rebin informació.
Les diferents entitats van ser critiques amb l’ajuntament però es va valorar positivament el concurs com a primer pas per revertir la situació de greuge de vallcarca.
Les propostes del concurs es rebran fins el 31 de gener.
 
Us adjuntem el text amb el parlament de l’Albert:
 
Sóc l’Albert Peña, i he format part de l’anomenada Taula de Vallcarca com a representant de les cinc ampas /afas de les escoles públiques adscrites a aquest barri (Rius i Taulet, Farigola, Montseny, Póveda i Sagarra). Vàrem voler incorporar-nos a dita Taula de treball bàsicament amb la voluntat  de poder incidir directament al futur del barri junt amb les diferents associacions de veïns i veïnes que també hi eren representades.
Havíem participat  anteriorment a les jornades participatives de novembre de 2014 al Pere Virgili, en aquell cas només com a representació de l’Afa de l’Escola Montseny.
Aquelles jornades del 2014 van representar un gran consens entre el veïns i veïnes d’ un model de barri així com també un  cert reconeixement de l’administració del gran greuge urbanístic que s’havia produït a Vallcarca amb l’ MPGM  comportant aquells enderrocaments salvatges que tots vàrem patir i donant via lliure a una especulació immobiliària totalment deshumanitzada.
Després de les jornades del 2014 doncs vàrem decidir formar part activament d’aquesta Taula per diferents raons.
Ningú ens va venir a buscar, vam ser nosaltres que vàrem picar a la porta de l’administració, després d’haver-nos posat d’acord i organitzar-nos per formar-hi part, ¿perquè?
Perquè com he dit abans volíem i volem incidir en el futur del barri .
Perquè estem compromesos. Els nostres fills i filles, interessos dels quals representem en les nostres entitats a les diferents escoles d’aquest barri, representen d’alguna manera el  futur de Vallcarca. La Vallcarca del demà.
Una Vallcarca que volem que sigui amable, verda, sostenible, única, amb espai públic, amb habitatge assequible, amb equipaments i justa socialment.  Volem sentir-nos orgullosos de ser de Vallcarca. La ciutat té un deute amb aquest barri. I ara és el moment de resoldre’l.
Vàrem decidir vetllar nosaltres també pel compliment d’ aquell model de barri que va generar aquells consensos tant amplis el novembre de 2014.
I també, cal recordar, una i una altre vagada, ja que a les conclusions d’aquelles jornades ja ho van assenyalar aleshores, per recordar  la necessitat d’un institut de secundària al barri. L’institut vallcarca com a element també de cohesió social.
Per tots aquests motius hem intentat contribuir amb el nostre gra de sorra defensant tots aquells valors que creiem indispensables en aquest concurs de l’ajuntament, junt amb les altres associacions de veïns representades, amb els companys i companyes de l’assemblea, i amb l’ajuda inestimable de grups i col·lectius, com arquitectes sense fronteres, o el col·lectiu d’arquitectes Volta que ha fet una feina molt destacable,  que no té preu i que volia avui reconèixer públicament.
Nosaltres, les ampaes/afes hem contribuït amb el que hem pogut i ens han deixat. Si bé pensem que l’àmbit del concurs hauria de ser més ampli i ambiciós, no es pot repensar un barri actuant només en una part, i que s’hauria de tenir molt més coratge i fermesa davant del privat majoritari tot i que té drets legítims adquirits, si que reconeixem en aquest concurs de l’ajuntament una utilitat. La de començar a revertir el greuge. I començar a construir la Vallcarca del futur que tots volem.
Res més. Tant sols afegir que el format d’aquesta presentació ens hagués agradat que fos més participativa amb més intervenció en l’aportació de idees del veïns i veïnes que l’hora, els seixanta minuts,  que hi ha previstos en la jornada d’avui. Per aquest motiu aprofitem per informar-los que el dijous a escola rius i taulet la plataforma veínal de vallcarca ha convocat unes jornades de participació sobre el futur del barri on esperem escoltar i debatre totes aquelles idees i propostes de la gent de Vallcarca que avui no hagi pogut venir o no hagi tingut temps d’expressar-se en la planificació horària d’avui. També per acabar m’agradaria convidar a la reflexió als membres de l’actual taula i a l’ajuntament sobre com millorar  la representativitat dels veïns i veïnes no associats en cap entitat o associació i que tenen el mateix dret que tot els altres que hi sóm a estar informats i a  incidir en el futur del barri. Recomano un replanetejament en aquest sentit i  a tothom a participar en inciatives com la de la plataforma veïnal constituides precisament per donar veu a tots els veïns i veïnes.
 

Gràcies, i visca Vallcarca!

Deixa el teu comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s