Resum “Diumenges a l’hort” 22-4-18

Diumenge 22 d’abril de 2018, dia internacional de la Terra, nova jornada al Turull de l’AFA de l’Escola Montseny. En un dia esplèndid de primavera, gairebé estiu, amb l’hort dels infants curull de faves, enciams i cols, el jardí de papallones ben florit i els cirerers ja donant els seus fruits, moltes famílies de l’Escola ens vam tornar a trobar al Bosc del Turull, amb l’excusa aquest cop d’aprendre a fer nusos i amb ells construccions fetes amb elements naturals.

Amb les branques que van sobrar de la festa del pati i quatre troncs ben grossos, la Gemma i el Joan ens van ensenyar com fer una taula. Primer de tot s’havien de tallar en punta els quatre troncs que es convertirien en les quatre potes de la taula. Aquesta feina, força feixuga, ja que els troncs no estaven secs, la van fer els pares i mares, mentre els més petits anaven seleccionant branques que després servirien per cobrir la taula. Un cop llestos els quatre troncs, vam fer uns forats a terra on encaixar-los perquè quedessin ben fixes i després vam posar dues branques llargues a tall de travessers entre els troncs. Aquí va ser on la Gemma ens va ensenyar a fer el nus per lligar-ho tot amb corda de pita, un nus ben fort i ben senzill de fer que, ara que el coneixem, el podrem fer servir per a qualsevol cosa: fer petits vaixells, estructures d’estels, escaletes, etc. Amb la base de la taula feta, ja només quedava omplir la taula amb branquetes per crear-ne la superfície i, per fer-ho, també ens van ensenyar a tallar amb la serra de dos, una manera ràpida i senzilla de poder tallar troncs tan gruixuts com vulguem. Un cop coberta la superfície amb les branques, ja només quedava lligar-les entre si amb el mateix nus, feina senzilla però una mica monòtona, ja que s’havien de fer molts nusos. Per això, mentre alguns pares i mares amb alguns nens dels més grans acabaven de fer-ho, la resta ja vam començar a preparar les taules per fer el tradicional dinar de pícnic de cada jornada. Com a resultat, ens va quedar una taula fantàstica i molt resistent que també va servir perquè els nens hi juguessin, tant a sobre com a sota. El mes que ve no farem jornada al Turull però seguirem actius i ens podreu trobar a la Creueta del Coll a la festa de la primavera verda el dia 12 de maig.

L’arribada del bon temps va fer que aquest diumenge moltes famílies vinguéssim al Turull, però aquestes temperatures tan estivals, aquestes primaveres cada cop més curtes, gairebé inexistents com les tardors, són un reflex de la perjudicial acció humana en el clima de la Terra. Hi ha canvis que són irreparables però encara som a temps d’evitar el pitjor, està a les nostres mans fer que la Terra segueixi plena de biodiversitat, que segueixi sent aquest pàl·lid punt blau en la immensitat de l’univers. Deixeu-nos que acabem amb les paraules de Jane Goodall: “Every single individual matters. Every single individual makes some impact on the planet every single day and we have a choice as to what kind of difference we are going to make.”

Deixa el teu comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s