Comissió de Reflexió digital

La comissió de reflexió digital de l’AFA de l’Escola Montseny té, entre els seus objectius, servir com a un espai per a reflexionar i debatre entorn l’ús i accés a les pantalles per part dels nostres infants.

Pretén acompanyar la comunitat educativa i promoure un ús conscient i saludable de la tecnologia per part dels nens i nenes, tant a l’àmbit escolar com familiar.

La comissió neix el gener de 2024, moment en què el debat públic es troba molt marcat per la discussió al voltant de l’ús dels dispositius mòbils per part d’infants i adolescents, i els seus possibles efectes negatius en el seu desenvolupament cognitiu i emocional, i els plans de digitalització de les aules.

Arrel dels resultats de l’informe internacional PIRLS sobre comprensió lectora, i les proves PISA (particularment negatius per a Catalunya), s’ha qüestionat que les pantalles al sistema educatiu poden estar tenint un efecte desfavorable sobre el procés d’aprenentatge de la lectoescriptura en els infants, tot afectant la seva capacitat de concentració i les seves habilitats motores. Països com Suècia (històricament líders en els seus resultats educatius) han paralitzat i redissenyat els seus plans de digitalització a les aules, i han tornat a introduir els llibres de text a l’ensenyament. A Catalunya s’ha considerat la necessitat de repensar les estratègies digitals de centre, i «tornar al que és bàsic». És a dir, posar el focus en l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura.

La UNESCO ha fet públic el seu informe Technology in Education, i les seves recomanacions amb relació als ordinadors a les aules són:

– 0-3 anys: res de pantalles.

– 3-10 anys: molta limitació, només molt justificadament pantalles.

– A partir de 10 anys: sí incorporació de pantalles, però sempre amb la possibilitat que hi hagi espais lliures de pantalles.

D’altra banda, la plataforma Adolescència Lliure de Mòbils, nascuda de les inquietuds de les famílies, promou endarrerir el lliurament d’aquests dispositius als i les adolescents fins els 16 anys.

Des de la comissió es promou el debat pausat sobre aquestes qüestions; l’intercanvi d’informació entre els diferents actors de la comunitat educativa, fer seguiment i fer xarxa amb altres comissions nascudes a AFAs d’escoles del nostre entorn amb les mateixes inquietuds.

Correu electrònic de contacte: reflexiodigitalmontseny@gmail.com